[...] smacznym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu. Awokado jest bogate w sterole roślinne związki, które jak wykazano, obniżają poziom cholesterolu. Zawiera ono również witaminy i minerały, w tym witaminę E, magnez, witaminę C, kwas foliowy i cynk. Dostarcza nawet więcej potasu niż bogate w ten pierwiastek banany. Mniejsze ryzyko chorób [...]
[...] ze stanem zapalnym, a stres oksydacyjny jest powiązany z wywoływaniem stanu zapalnego w ustroju człowieka. Do najbardziej znanych antyoksydantów egzogennych należą: witaminy A, C, E, koenzym Q10, flawonoidy, kreatynina, neopteryna, melatonina, antocyjaniny, bilirubina, hormony płciowe (estron, estradiol). Kreatyna również może zostać [...]
[...] zwrócić uwagę? Kieruj się tym, czego Twój organizm potrzebuje. Żeby dobrze spać, potrzebujesz wsparcia układu nerwowego. Świetnie się tutaj sprawdzą produkty zawierające witaminy z grupy B m.in. kasze, produkty pełnoziarniste, orzechy, otręby i wiele innych. Istotny jest również magnez, a znajdziesz go w kaszy gryczanej i innych produktach [...]
[...] i ogólną formę sportową. Dobre nawodnienie jest też ważne dla samych efektów w odchudzaniu. Soki owocowe Mogłoby się wydawać, że soki są zdrowe, ponieważ zawierają witaminy i minerały. Mimo wszystko są także bogate w cukier, nawet te, które na opakowaniu mają informację „bez cukru”. Jak to możliwe? Po prostu owoce to też źródło [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Masło orzechowe od lat towarzyszy kulturystyce jako sposób na dostarczenie tłuszczy, w nieco bardziej przyjemnej dla podniebienia formie niż typowe zapijanie kielicha z oliwą. Obecnie oprócz klasycznych maseł, które bazują na orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy [...]
Po trzech miesiącach odpoczynku od życia studenckiego, gdy czas wrócić na uczelnie, a wykładowców nie interesuje to, że Twój mózg jest jeszcze na Hawajach, pora wrócić szybko na właściwe tory. Odpowiednie wsparcie suplementacyjne, które wspomoże układ nerwowy wydaje się być tutaj znakomitym pomysłem, aby dość szybko wdrożyć się w wymagania [...]
Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]
Magnez zaraz obok witaminy D3 stanowi jeden z kluczowych elementów diety osoby trenującej. Jego odpowiedni poziom warunkuje wiele procesów fizjologicznych w naszym organizmie. O czym należy pamiętać? Niski poziom testosteronu czy IGF-1 w wyniku niedostatecznej podaży magnezu w diecie, to tylko niektóre z konsekwencji jego niedoborów. Musimy [...]
Kamienie moczowe dotyczą sporej części populacji (5% kobiet, 12% mężczyzn) i mogą być bardzo bolesne. Większe kamienie (>7 mm) prawie zawsze wymagają nawet interwencji urologicznej. Kamienie mogą być zbudowane z kwasu moczowego, wtedy pomocna może być alkalizacja ustroju np. solami z potasem. Podsumowanie Dna moczanowa dotyka ~1% populacji. [...]
[...] z bólami głowy. Należy ona do witamin z grupy B, które znane są z licznych funkcji metabolicznych i enzymatycznych. Podobnie jak w przypadku magnezu, tak również w przypadku witaminy B2 największe znaczenie z punktu widzenia prewencji bólów głowy, w tym migren, ma unikanie niedoborów, aniżeli stosowanie nadmiernych dawek. Działanie ryboflawiny w [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
Demencja to ogólny termin, który odnosi się do spadku zdolności poznawczych na tyle poważnych, że przeszkadza w codziennym życiu. Choroba Alzheimera (AD) jest najczęstszym typem demencji, odpowiadającym za co najmniej dwie trzecie przypadków demencji u osób w wieku 65 lat i starszych. Choroba Alzheimera jest chorobą neurodegeneracyjną, która [...]
[...] na przesilenie wiosenne Dbając o higienę stylu życia, przesilenie wiosenne nie powinno sprawiać problemów, jednak w przypadku, gdy pojawiają się niedobory żywieniowe (np. witaminy D), czy zaburzenia rytmu okołodobowego (np. nieregularne godziny snu) może ono stanowić pewną trudność. Aby uniknąć „bolesnego” przejścia między porami roku należy [...]
Dość często możemy spotkać się z opiniami osób trenujących odnośnie do tego, że ich skóra nie jest idealna, a problemy związane z pojawiającymi się zmianami, nasilają się. Cynk Jako ostatni element układanki jest istotnym pierwiastkiem, wspomagającym funkcjonowanie całego organizmu. Jego działanie wspiera budowę skóry, włosów i paznokci, [...]
Sezon plażowy w pełni. Całymi garściami korzystamy z kąpieli słonecznych. Promienie słoneczne wróciły do łask po tym, gdy badania naukowe wykazały, że są najlepszym źródłem witaminy D, a witamina D jest najlepszą ochroną przed wieloma chorobami, m.in. nowotworami i infekcjami wirusowymi. Z opalaniem, jak ze wszystkim w życiu, nie można jednak [...]
[...] fizycznej jest budowa i trwałość szkieletu. Wśród dietetycznych aspektów związanych ze zdrowymi kościami, stawami i chrząstkami najwięcej mówi się o roli podaży wapnia i witaminy D oraz białka. Osoby, które regularnie spożywają zbyt małe ilości tych związków w stosunku do zapotrzebowania często charakteryzują się m.in. niższym BMI oraz [...]
[...] mięsie). Czy kreatyna jest niezbędnym składnikiem diety? Naukowcy doszli do wniosku, że kreatynę powinno się potraktować jako składnik niezbędny diety, podobnie jak niektóre witaminy (np. witaminę D jesienią, zimą i wczesną wiosną) lub minerały (np. potas, którego większość ludzi ma niedobór). Dlatego powinno się suplementować kreatynę, nie tylko [...]
Białka kolagenowe, które stanowią pewnego rodzaju rusztowania dla poszczególnych struktur całego ciała (wszystkich tkanek oraz organów), mają duże znaczenie z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej oraz prewencji kontuzji. Kiedy wytwarzanie kolagenu w organizmie nie przebiega prawidłowo, tkanki stają się mniej elastyczne i bardziej podatne na [...]